Göz Hastalıkları Anabilim Dalı / Tarihçesi

Akdeniz Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü içinde bulunan 650 yataklı eğitim hastanesinde çalışmaktadır. İki ayrı blokta hizmet veren bu hastanede Göz Kliniğinin A Blok 7. katta 12 yataklı bir servisi, haftada 5 gün ameliyat yapmak üzere Günübirlik Cerrahi Merkezi ameliyathanesinde kendisine ayrılmış bir ameliyat odası ve toplam 900 m2 kapalı alana sahip bir poliklinik ve ofisler bölümü vardır.

Göz Hastalıkları Anabilim Dalının 2015 yılı istatistiklerine göre yıllık poliklinik sayısı yaklaşık 60.000 ve yatan hasta sayısı 1.800 olup, Anabilim Dalımızda yıllık ameliyat sayısı 5400’dür (Büyük ve orta ameliyat olarak).

Hastanemizde 24 saat hizmet veren bir Acil Servis Ünitesi vardır ve Anabilim Dalı statüsünde yürütülen acil servisten istenen göz hastalıkları konsültasyonları derhal nöbetçi araştırma görevlisi tarafından değerlendirildikten sonra, gerektiğinde sorumlu öğretim üyesi ile birlikte muayene edilerek tedavileri planlanmaktadır.

Modern tıbbın tüm tanı ve tedavi olanakları ile teçhiz edilmiş olan hastanemizde araştırma görevlilerinin bilimsel araştırmalarına yardımcı olmak üzere tüm servislerde internet bağlantısı, kütüphane, slayt ve poster hazırlamak üzere foto-film merkezi de bulunmaktadır. Ayrıca Tıp Fakültemiz bünyesinde cerrahi araştırmaya ilgi duyan araştırma görevlileri için bir “Araştırma Laboratuvarı” ve “Hayvan Yetiştirme Merkezi” de yer almaktadır.

Anabilim Dalımızda Ön segment (kornea – kontakt lens ve glokom), Arka segment (uvea, tıbbi ve cerrahi retina), Şaşılık (Pediatrik Oftalmoloji) bölümleri kurulmuş olup, Refraktif cerrahi dışında tüm göz ameliyatları yapılabilmekte, Argon-Dye ve ND-Yag Laser Üniteleri çalışmaktadır. Bölümümüzde keratoplasti (kornea nakli ), Katarakt Cerrahisi (fako tekniği ve klasik yöntemler), Şaşılık ameliyatları ,Lakrimal sistem ve Orbita ameliyatları , Göz kapağı ameliyatları ,Glokom ameliyatları, Vitreoretinal cerrahi işlemler yapılabilmektedir ve dünya standartlarında sonuçlar alınmaktadır.

Polikliniğimizde fundus florescein anjiografisi (FFA),Heidelberg Retinal Toporafi (HRT), Pakimetri, ön segment ve arka segment fotoğraflanması, Pentecam, Speküler, göz ultrasonu ,görme alanı ,her türlü şaşılık muayene testleri ,lazer uygulamaları (Argon lazer ve Nd yag lazer),topografi ,PDT (sarı nokta hastalığı için lazer uygulaması), Retcam ile Premature muayenesi, Havacılık, pilot ve kabin memuru periyodik sağlık muayeneleri ve normal muayene hizmetleri verilmektedir.